Kako ugotovim ali imam doma povečano vrednost radona?

V našem podjetju vam ne bomo samo izposodili merilnikov, ampak vam tudi svetovali in vas povezali s strokovnjaki za sanacijo radona.

Radioaktivni radon

Radon je brez barve in vonja, človeška čutila ga ne zaznajo. Predstavlja veliko tveganje za naše zdravje saj lahko povzroči pljučnega raka. Če vas skrbi ali je v vašem domu prisoten radon, nas kotaktirajte.

Izposoja merilnika

Po posvetu si lahko izposodite merilec radona in ga po navodilih namestite v objekt. Nato boste po 7 dneh dobili rezultat, ki nam ga sporočite.

Konzultacija po telefonu

Z dobljenimi informativnimi vrednostmi, lahko ugotovimo ali so vrednosti bistveno povečane in se na podlagi tega odločimo kako ukrepati naprej. Včasih zadostujejo že osnovni ukrepi.

Zmanjšanje radona

Po našem svetovanju izvedete nekaj osnovnih ukrepov, prezraževanje prostorov, odpiranje oken, vgradnja prezračevalne naprave, zapiranje vrat v prostorih, ki so kontaminirani, ipd.

Sanacija

Kadar osnovni ukrepi ne zadostujejo vam razložimo osnovni potek pristopa in vas usmerimo na naše poslovne partnerje, ki so specializirani za reševanje te problematike. Izdelali vam bodo plan sanacije in jo po želji tudi izvedli.

Kaj moramo vedeti o radonu?

Kaj je radon in kje se nahaja?

Radon je naravni radioaktivni žlahtni plin. Ker je brez barve in vonja, ga človeška čutila  ne zaznajo. Nastane z radioaktivnim razpadom urana in radija v zemeljski skorji in prehaja na površino v zrak. Pri nadaljnjem  radioaktivnem razpadu radona nastanejo trdni razpadni produkti. Ti  delci se sprimejo s prahom in z dihanjem pridejo v naša pljuča, kjer še naprej oddajajo sevanje. To sevanje lahko poškoduje naša dihala in največkrat povzroča raka pljuč.

Kateri objekti so najbolj ogroženi?

Kadar je radon prisoten v našem bivalnem ali delovnem  okolju, se v večini primerov nahaja zlasti v kletnih in pritličnih prostorih. Nepravilno nameščeno prezračevanje, ga lahko spravlja tudi v višja nadstropja.  Visoke koncentracije radona v zaprtih prostorih lahko pričakujemo predvsem na področjih, kjer so tla porozna in zato dobro prepustna za radon. To so predvsem kraška tla in prodnate podlage.

Radon vstop v objekt
Možnosti vdora radona v objekt prikazujejo puščice

Kako si lahko sami izmerimo informacijske vrednosti radona v našem bivalnem ali delovnem okolju?

Koncentracija radona se meri kot količina radioaktivnosti radona v vsakem Airthings radon merilnikkubičnem metru zraka (Bq/m3). V skladu z mednarodnimi smernicami bi bilo treba koncentracije radona zmanjšati, če presegajo 100–300 Bq/ m3)  odvisno od priporočil v posamični državi in priporočil posameznih standardov). STAVBNA BIOLOGIJA izposoja merilne naprave radona, ki jih namestite v stanovanje, hišo ali delovno okolje. Že po 24 urah dobimo prve rezultate in po sedmih dneh meritev rezultat, ki ima  po podatkih proizvajalca naprave  20 % odstopanja (s podaljšanjem meritev do 10%). Z dobljenimi informativnimi vrednostmi, lahko ugotovimo ali so vrednosti bistveno povečane in se na podlagi tega odločimo kako ukrepati naprej.

Kaj lahko storim, če je pri meni ugotovljena povišana koncentracija radona?

Kot prvi ukrep koncentracije radona znižamo s prezračevanjem prostorov, vgradnjo prezračevalnika, zatesnitvijo razpok in špranj v tleh. Ko takšni ukrepi ne zaležejo so potrebni večji gradbeni posegi: utrditev talne plošče s posebnimi za radon namenjenimi zaščitami, prezračevanje jaškov, prezračevanje zemljine pod talno ploščo.

Kakšen je strošek najema merilnikov radona?

 • 8 dnevna izposoja merilnika Airthings: 29 eur/kom
 • dostava v SLO znaša 4 eur

  Kako si izposodimo napravo?

  1. Po telefonskem pogovoru bomo ugotovili koliko merilnikov radona potrebujete za vaš objekt.
  2. Pošljemo vam račun, ki vključuje tudi depozit in pogodbo. Po prejemu vašega vplačila vam pošljemo napravo/e v izposojo po dostavni službi.
  3. Napravo uporabljate za dogovorjeno obdobje in nam jo po končani uporabi pošljete na naš naslov. Po vrnitvi naprave odštejemo od plačila najemnino in dostavo (4 €) in vam preostanek nakažemo na vaš TRR v 3 delovnih dneh.

  Kaj narediti potem, ko dobim rezultat?

  Na konzultaciji preko telefona vam razložimo osnovni potek pristopa in vas usmerimo na naše poslovne partnerje, ki so specializirani za reševanje te problematike. Kadar so vrednosti zelo povečane vam bomo svetovali, da se posvetujete s strokovnjaki ZVD Zavoda za varstvo pri delu, ki je specializiran in akreditiran za to dejavnost.

  Poslovni partnerji

   

   

   

  Köster Izolacijski sistemi, specialisti za hidroizolacije s certificiranimi izdelki za radon plin.

  HAVE d.o.o.
  T:+386 51 454 386 , 040 507 460

  E-Mail: info@have.si    W:  www.koster.si

  Strokovna sanacija radona na področju Slovenije
  DOMEKO inženiring d.o.o.
  T: 041 892 701
  W:  
  www.sanacijaradona.si

  Novice

  Bodite ozaveščeni in spremljajte nevarni Radon

  Kontaktni obrazec

  V primeru najema ali posveta nam pošljite obrazec.

  Naprave izposoja: QUEEN d.o.o. Gubčeva 3, Kranj – SI 22714660

  V sodelovanju s: STAVBNA BIOLOGIJA SLOVENIJE, Igor Šajn s.p.

  Telefon: 0599 907-013

  E-pošta: info@stavbnabiologija.si

  Kontaktni obrazec

  Upravljalec zbirke osebnih podatkov je QUEEN d.o.o. Gubčeva 3, Kranj. Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov je dosegljiva na info @ izmeriradon.si. Osebni podatki se bodo uporabljali zgolj za namen obdelave vašega zahtevka. Osebni podatki so pridobljeni na podlagi vašega soglasja oz. te prošnje. Brez vaših osebnih podatkov vas ne moremo obvestiti o rešitvi zahtevka. Osebni podatki se bodo hranili do zaključka tega postopka ter še dodatnih največ 5 let po zadnji obdelavi. Imate pravico, da pisno na sedež družbe ali po e-pošti na naslov: info @ izmeriradon.si zahtevate dostop do podatkov, ki ste jih podali za obravnavo zahtevka in se nanašajo na vas. Na enak način lahko uveljavljate pravico do omejitve obdelave, izbrisa podatkov in prenosljivosti podatkov, pri čimer pa taki posegi lahko vplivajo na našo sposobnost obravnavati vaš zahtevek.