Kakšen je učinek Radona na dojenčke in nosečnost?

Radon je kancerogeni plin, ki ga najdemo v vsakem domu, čeprav je večina domov izpostavljena izjemno nizkim nivojem. Radon prihaja iz zemlje in potuje skozi razpoke in vrzeli v tleh in stenah, gradbenih fugah, vrzeli okoli cevi in ​​celo v oskrbi z vodo vaše hiše.

Radon izvira iz naravno razpadajočega urana v tleh in kamninah. Najdemo ga tudi v zemeljskem plinu in gradbenih materialih. Radon je brezbarven plin, brez vonja in okusa, zato je odkrivanje s testiranjem in analizami ključnega pomena za ohranjanje zdravja in varnosti vaše družine.

Dihanje kjer je radon povzroči ščasoma pljučnega raka, saj se njegovi delci ujamejo v pljuča in se nato razgradijo ter poškodujejo pljučno tkivo. Po kajenju cigaret je radon najpogostejši vzrok pljučnega raka.

Otroci so v večji nevarnosti kot odrasli

Otroci so bolj izpostavljeni radonu kot odrasli. To je zato, ker so njihova pljuča manjša, kljub temu pa je njihova stopnja dihanja dvakrat višja. Zdravniki ocenjujejo, da bo otrok do desetega leta starosti zaužil dvakrat večjo količino radona, ki jo odrasla oseba opravi, ko je izpostavljen istim nivojem radona v istem času. Nekateri celo nakazujejo, da otrok, ki plazi po tleh, lahko zaradi svoje bližine plinovitih dostopnih točk diha višje stopnje radona kot odrasli, ki stojijo v sobi. To kaže, da so odrasli zaradi manjšega števila škodljivih plinov v zraku nekoliko manjši.

Radon je brezbarven, kancerogen plin brez vonja

Nedavne raziskave kažejo, da imajo otroci, ki živijo v domovih z visoko ravnjo radona, povečano tveganje za razvoj akutne limfoblastične levkemije v otroštvu (LBV). Raziskava je pokazala, da so imeli otroci, izpostavljeni vmesnim nivojem radona, 21% večje tveganje za razvoj LBV kot otroci, ki so bili izpostavljeni najnižjim nivojem. Otroci, izpostavljeni najvišji ravni radona, so imeli 63% večje tveganje za razvoj LBV .

Radon je radioaktivni plin

Znano je, da so otroci bolj radiosenzibilni. Analiza žrtev Hirošime je pokazala več primerov pljučnega raka med tistimi, ki so bili kot otroci izpostavljeni jedrski bombi. Raven sevanja na enem rentgenu, če je ženska noseča v prvih šestih tednih nosečnosti, privede do 50-odstotnega povečanja raka in levkemije pri otroku. Preprečiti je treba izpostavljenost radioaktivnosti.

Testirajte radon doma, še posebej, če ste noseči ali načrtujete nosečnost

Tveganje sevanja je za zarodke večje kot pri otrocih in večje pri otrocih kot pri odraslih. Otroci in zarodki so zaradi hitrejše delitve celic in hitrejše hitrosti dihanja bolj dovzetni za raka, ki ga povzroča radon.

Radon običajno vpliva na dihala, vendar se nekateri škodljivi učinki radona pojavijo drugje. Glavno tveganje za nerespiratorne bolezni pri nosečnicah, ki so izpostavljene strupenim nivojem radona, je tveganje za teratogene porodne okvare (tiste, ki vplivajo na roke in noge, kot so nepravilnosti ali odsotnost prstov, prstov, nog, rok ali cel ud).

Najboljša rešitev je, da nemudoma izmerite vrednosti v domu in tako zagotovite, da vaša družina ni izpostavljena nevarnosti.

Categories: novice